A while ago, I spotted this North African dish on a great blog Almost Bourdain. I bookmarked the recipe and added it to my ever growing list of “to- dos”.
The recipe is from Rick Stein's Mediterranean escapes book. He visited Chefchaouen, a town in northwest Morocco where this flavorful tagine is the local staple.
Moroccan cuisine is popular for its tagines. There are a lot of recipes for tagines using all kinds of meat, vegetables and copious amounts of spices to kick up the rich stews. I was particularly drawn to this recipe because I love kefta and this puts a different spin on my usual Lebanese kefta dishes. The kefta meatballs are served in a rich flavored tomato sauce, in which eggs are poached in the final few minutes of cooking.
It is a really simple recipe that doesn’t require a tagine to make, as I don’t have one.
It is a really simple recipe that doesn’t require a tagine to make, as I don’t have one.
I served this with pitta bread and thought it was fantastic!!
Ingredients (serves 4):
3 tbsp olive oil
4 very fresh medium-size free-range eggs
a small handful fresh coriander leaves, coarsely chopped, to garnish
salt and freshly ground black pepper
For the meatballs:
450 g minced beef or lamb
2 tbsp finely chopped parsley
1 tsp ground cumin
1/2 tsp hot paprika
For the sauce:
1 medium onion, finely chopped
900 g ripe tomatoes, skinned, seeded and chopped or 2 x 400-g cans chopped tomatoes
1 tsp ground cumin
1/2 tsp hot paprika
1 tsp freshly ground black pepper
2 garlic cloves, crushed
Preheat the oven to 400ºF (200ºC).
For the meatballs, put the minced beef, parsley, cumin, paprika, 1 tsp salt and some freshly ground black pepper into a bowl and mix together well using your hands. Dampen your hands and from the mixture into about 28 2.5-cm balls.
Heat 2 tbsp of the oil in a shallow tagine or frying pan and brown the meatballs briefly on all sides. Remove with a slotted spoon to a plate and set to one side.
Add the onion for the sauce to the pan with the remaining tablespoon of oil and cook gently for 10 minutes until very soft and just beginning to brown. Add the remaining sauce ingredients and leave to simmer gently for 15-20 minutes until well concentrated in flavour but not too thick. Season well with salt to taste.
Return the meatballs to the sauce and mix together. Transfer to a shallow ovenproof dish if you have prepared the sauce in a frying pan, otherwise leave the mixture in the tagine. Make 4 slight dips in the mixture and break an egg into each one.
Bake in the oven for 15 minutes or until the eggs are just set. Scatter with the chopped coriander and serve.
Kefta mkaouara (Tagine de kefta aux œufs)
Ingrédients (4 personnes):
3 càs d'huil d'olive
4 œufs
une poignée de coriandre, hachée pour la décoration
sel et poivre
3 càs d'huil d'olive
4 œufs
une poignée de coriandre, hachée pour la décoration
sel et poivre
Pour les bouletts:
450 g de viande hachée (bœuf ou agneau)
2 càs de persil, haché
1 càc de cumin
1/2 càc de paprika
Pour la sauce:
1 oignon, finement haché
900 g de tomates mûres, pelées, épépinées et coupées en dés ou 2 boites de 400g de tomates concassées
1 càc de cumin
1/2 càc de paprika
1 càc de poivre noir
2 gousses d'ail, écrasées
Pour les boulettes de viande, mettez la viande hachée, le persil, le cumin, le paprika, 1 càc de sel et du poivre noir fraîchement moulu dans un bol et bien mélangez avec les mains. Mouillez vos mains et façonnez environ 28 boulettes de 2,5 cm.
Faites chauffer 2 càs d'huile dans un tajine ou à la poêle et faites dorer les boulettes de viande. Retirez-les et réservez.
Faites revenir l'oignon haché dans la même poêle avec la cuillère à soupe d'huile restante environ 10 mn. Ajoutez le reste des ingrédients de la sauce et laissez mijoter pendant 15-20 minutes jusqu'à ce que la sauce soit bien concentrée mais pas trop épaisse. Assaisonnez avec du sel selon votre goût.
Ajoutez les boulettes de viande à la sauce et mélangez. Transférez dans un plat peu profond allant au four, si vous avez préparé la sauce dans une poêle, sinon laissez le mélange dans le tajine. Faites 4 petits trous et cassez-y un œuf dans chacun d'eux.
Enfournez pendant 15 minutes ou jusqu'à ce que les oeufs soient cuits. Parsemez de coriandre hachée et servez.
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